Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/noxazq/code.php on line 652
Studierichting: biologie, biochemie en biotechnologie of psychologie? : 27 reacties (1/2) [School]

Studierichting: biologie, biochemie en biotechnologie of psychologie?

30/12/09 15:36
Hallo noxa,

ik zit momenteel in het zesde middelbaar, richting Latijn-wetenschappen, en ben van plan volgend jaar naar Leuven te gaan. Ik weet dat ik nog wel even de tijd heb, maar het schooljaar gaat snel om zijn, en ik maak me enorme zorgen over mijn studiekeuze. Ik heb er lang over nagedacht, denk er eigenlijk iedere dag minstens 3 keer aan, maar ik geraak er niet uit.
Ik loop al een paar jaar met het idee klinische psychologie te gaan doen, ben in de openlesweek in Leuven een paar lessen gaan volgen en ik vond het echt enorm interessant. Maar ik ben bang dat de job zelf me niet zo gaat aanstaan, dat ik het niet volhoud iedere dag naar de problemen van mensen te luisteren of dat ik er misschien niet eens goed in ga zijn.
Ik vind het ook een tegenvaller dat psychologen zolang moeten studeren en er vervolgens niet in te slagen zelfstandig een praktijk op te starten. Ook schijnen er ieder jaar massa's psychologen af te studeren.
Verder zou ik het zonde vinden al de biologie, chemie, fysica... zomaar weg te gooien er niets meer mee te doen.

Na lang lang nadenken ben ik nu gekomen tot 3 studiekeuzes:
-biologie
-biochemie en biotechnologie
-psychologie

Ik zou graag eens informatie hebben van mensen die een van deze richtingen studeren, of eventueel al zijn afgestudeerd en al een job beoefenen in dit vakgebied? Ik krijg van mijn ouders maar 1 kans om de juiste keuze te maken, en ik snap ze hier wel in, op kot gaan is keiduur. Maar ik ben doodsbang dat ik de verkeerde keuze ga maken en daar later enorm veel spijt van ga hebben. Dus echt, alle informatie is welkom !

Alvast bedankt !
30/12/09 15:42
Biologie is geen toekomst in volgens mij.
Mijn ex is het voorbije jaar met grote onderscheiding afgestudeerd als master in de biologie, en hij is nu leerkracht.
(En zijn medestudenten hebben hetzelfde probleem)

Ikzelf studeer Psychologie, en wil zelf ook klinische afstuderen.
Het voordeel aan psychologie is dat ge nog vanalles anders kunt gaan doen, moest het u niet aanstaan.
Je kan gemakkelijk naar pedagogie overschakelen, naar criminologie denk ik zelfs.
Daarom heb ik voor deze richting gekozen, die is zo flexibel. Je hebt ook veel afstudeerrichtingen.

Hopelijk heb je er iets aan!
30/12/09 15:44
Helvetica
Kies niet voor het interessantste, niet voor het meest toekomstgerichte, maar wat je denkt dat tussenin de twee ligt. Als psychologie je heel hard interesseert, ga je 3 heel boeiende jaren tegemoet, maar sta je daarna wel voor paraplu. Met biologie heb je misschien (ik weet er eigenlijk weinig van) meer mogelijkheden, maar 't is niet de bedoeling dat je in die lessen gaat zitten van "was ik maar psychologie aan't doen". Zoek het meest toekomstgerichte, dat toch nog interessant genoeg is om vol te houden en een extraatje voor te doen.

Eventueel, kijk ook uit naar "uitwijkmogelijkheden", zoals vanuit welke richting je (via een schakelprogramma) achteraf nog wat zou kunnen afwijken. Succes.
30/12/09 15:46
LeaveMeToRot
Ik doe psychologie en op een paar vakken na is het boeiend. Nu ja, heb dan ook altijd een hekel gehad aan chemie dus aan mijn mening heb je niet veel :D
30/12/09 15:47
Piieter
Ik heb zelf een jaartje (gestopt door omstandigheden) Biochemie en biotechnologie gedaan, en ik vond het geweldig interessant allemaal :] Er zit ook vrij veel toekomst in, aangezien biochemisch onderzoek en genetica bij de snelst groeiende sectoren horen :) Nuja, het is een vrij zware opleiding, maar als de leerstof je echt interesseert moet dat lukken ;) Ik heb het wel in Gent gevolgd, maar veel verschil zal daat niet opzitten neem ik aan
30/12/09 16:13
CountryBitch
Ik doe psychologie met afstudeerrichting klinische, maar wel op hoge school niveau. Voor zover ik me kan herinneren werd er me verteld dat bachelors met deze afstudeerrichting minder kans hebben op de arbeidsmarkt omdat er teveel concurrentie is vanwege de masters. Akkoord, de klinische richting is moeilijker om werk te vinden dan pakweg school- of arbeidspsychologie, maar als je toch voor een master gaat...

30/12/09 17:06
UntitledSounds
Ik zit nu in mijn eerste jaar biochemie en biotechnologie. Ik heb er ook lang over getwijfeld omdat ik niet zeker was of ik het wel zou aankunnen, maar uiteindelijk toch gedaan omdat ik er achteraf spijt van zou hebben als ik het niet zou propberen. Ik moet wel zeggen dat het best wel een zware richting is. Je moet rekenen op volledige dagen les, met practica. Wat voorbereiding voor die practica is ook wel nodig, dus eigenlijk ben je wel veel bezig. Zeker omdat je al een hele dag les hebt gehad, is het moeilijk om alles bij te houden.
Ik heb zelf ook Latijn-Wetenschappen gevolgd en ik heb wel een beetje moeite met de wiskunde. Ik heb dan ook maar 4 uur wiskunde gehad en daardoor best wel wat dingen gemist. Nu, hoe het allemaal uitdraait op de examens, kan ik nu natuurlijk nog niet zeggen :)
Ik wil u natuurlijk helemaal niet afschrikken, want als het je interesseert is het natuurlijk een leuke richting! het eerste jaar is wel heel veel basiswetenschappen natuurlijk.
De keuze tussen biologie en biochemie en biotechnologie heb ik ook moeten maken. Ik kan je zeggen dat in het eerste jaar best wel veel vakken overeen komen. (we hebben bijna altijd samen les). Ik heb persoonlijk voor b&b gekozen en niet voor biologie, omdat je vanuit b&b veel keuzevakken kan kiezen en zelf kan kiezen welk richting je verder uitgaat. In de tweede bachelor bijvoorbeeld, kan je al kiezen tussen minor biologie, minor chemie of minor verbreding. J kan dus zelf zien wat je het meeste ligt na het eerste jaar en op basis daarvan verder kiezen. Verder heeft het volgens mij ook wel veel toekomst.
Als je nog vragen hebt, stel gerust!
30/12/09 19:23
Fernando
Ik kan u alleen maar zeggen dat ge bij psychologie ook biologie krijgt, wij hebben in het 1e jaar sinds dit jaar in Leuven menselijke biologie, en we hebben gedragsneurowetenschappen (hersenen) in het eerste en het tweede, in het tweede hebt ge ook menselijke erfelijkheidsleer en voor de rest weet ik het nog niet, aangezien ik nog maar in het tweede zit.
Het is dus niet dat ge er dan niets mee doet, he.
Ik heb psychologie gekozen enkel uit interesse, en ik wil ook liefst klinische doen maar ik twijfel daar nog aan omwille van dezelfde redenen als u. Ik heb wel al gehoord dat uw afstudeerrichting er uiteindelijk niet héél erg toe doet, omdat ge vanalles zelf kunt invullen met keuzevakken.
En ge moet geen schrik hebben dat ge er niet goed in gaat zijn, ik ben er zeker van dat er mensen zijn die veel slechter zouden zijn als u. Dat zult ge zelf ook nog wel merken. Ge wordt daar ook beter in, trouwens, op den duur.
30/12/09 19:59
Ik zou zo veel mogelijk opendeurdagen gaan bezoeken, op verschillende universiteiten, die gaan u allemaal iets kunnen vertellen dat de rest er niet heeft bijgezegd, en dat kan altijd wel eens een doorslag geven denk ik. 't Is moeilijk om zo'n keuze's te maken, maar ik vrees dat ge toch meer op uw eigen gevoel gaat moeten afgaan, dan op anderen hun gevoel..
30/12/09 20:06
Ik zit in 2de Bac Biologie, na een overstap vanuit Bio-ingenieur in mijn eerste jaar.
Als biologie u interesseert is het echt de richting om te volgen. De meeste echte biologievakken komen wel pas in het 2de semester, dus ge moet bereid zijn om eerst door wat minder leuke vakken te ploeteren (chemie, biofysica, wiskunde,..). Over de beroepsuitwegen: dat is gene vette, maar aangezien ik toch van plan ben om leerkracht te worden valt het nog wel mee. Er vallen ook nog opleidingen te volgen nadat je je master hebt afgewerkt (ma-na-ma's, avondschoolopleidingen, etc.) waarmee je nog wat kan specificeren. Het is ook mogelijk om na de bachelor biologie naar een master van een andere richting te gaan (soms mits een eventueel overgangsjaar, of een geschiktheidstest). Als je geluk hebt kan je ook nog aan een doctoraat beginnen, en dan valt het werk vinden wat beter mee.

Zorg gewoon dat ge met voldoende motivatie begint aan een richting, dan komt het normaal gezien wel goed!
(Als ge nog bijkomende vragen hebt moogt ge die altijd in mijn gb posten)
30/12/09 20:13
ik vind het jammer dat uw ouders zo ne druk op u leggen van ge krijgt laar 1 keuze, ge kunt altijd verkeerd kiezen of uioteindelijk hoe hard ge ook studeert de richting niet aankunnen. Ge moet er niet mee gooien en uw broek deraan vegen maar ja kan jij niks aan doen
30/12/09 21:08
knockdown
Ik zou chemie doen, ikzelf ging eerst ingenieur chemie doen maar heb toch de keuze gemaakt om ingenieur in de informatica te doen want daar smeken ze in feite om. Als je voor ingenieur kiest kan je zeer zeker ook keuzevakken kiezen die gerelateerd zijn met de biologie. Ikzelf heb een vriend die biologie aan de unief heeft gedaan en hij was erg teleurgesteld qua toekomstmogelijkheden en daarom ook veranderd is. (met een ingenieursdiploma kan je echt nog álle kanten uit hoor! Mijn neef heeft een master in de informatica, ging dan fabrieken bouwen in Engeland en werkte al als ingenieur bij een bedrijf die research deed naar een opvulcomponent bij raamafsluitingen en wat in feite een puur chemisch proces is, om maar een vb te geven) :)
30/12/09 21:42
tuesadorable
quote door
ik vind het jammer dat uw ouders zo ne druk op u leggen van ge krijgt laar 1 keuze, ge kunt altijd verkeerd kiezen of uioteindelijk hoe hard ge ook studeert de richting niet aankunnen. Ge moet er niet mee gooien en uw broek deraan vegen maar ja kan jij niks aan doen


Kan je wel aan doen... Bij mij hebben ze dat destijds ook gezegd, en ik had het gevoel van "deze studie is misschien echt niet wat ik wil", maar ik ben er door geraakt en ben nu iets aan't studeren dat ik wel graag doe. En ik mocht dit van mijn ouders, want moest het fout gaan heb ik nu nog een diploma waar ik iets mee kan doen.
30/12/09 21:45
Mijn vriend studeert chemie, maar dat is niet één van uw potentiële keuzes blijkbaar. :P
Biochemie doet een vriendin van mij en dat is naar het schijnt heel interessant (en daar is een grote markt voor), maar uiteraard zijn er ook saaie vanbuitenleervakken bij zoals plantkunde e.d.
Over psychologie: het is misschien een cliché, maar daar zitten écht veeeeeeel te veel mensen in. Ik denk dat ge zelfs als master heel blij moogt zijn als ge een job vindt binnen uw vakgebied.

Nu goed, ik studeer zelf iets geheel anders, dus ik spreek niet uit puur persoonlijke ervaring. :D

@hierboven: oké, maar ik denk niet dat het gaat om "je moet iets studeren dat je minder graag doet om een diploma te hebben en dàn..." Het kan altijd gebeuren dat het je niet ligt of dat het te moeilijk blijkt, en dan zeggen van "jamaar, nu doet ge voort he, ook al lukt het langs geen kanten" is een beetje raar.
Ik heb geen idee wat jij doet, maar is het een soort van hogere kunstrichting? In dat geval snap ik zo'n houding van uw ouders wel. Allez, snappen... Ik hoor het vaker. Anders heb ik er het raden naar :P
30/12/09 21:47
Fernando
quote door
Over psychologie: het is misschien een cliché, maar daar zitten écht veeeeeeel te veel mensen in. Ik denk dat ge zelfs als master heel blij moogt zijn als ge een job vindt binnen uw vakgebied.


Welja, als 1 ervaring telt: Ik vind dat ook en ik studeer dat. Alleen als ge Theorie en Onderzoek gaat doen, dan zijt ge met weinig!
30/12/09 22:23
xseelenschmerzx
In de eerste jaren van psychologie worden diegene die er niet thuishoren er wel uitgefilterd. In het eerste jaar zitten er ongeveer 900 studenten waarvan ongeveer 1/4 naar het tweede gaat.
De meeste die psychologie doen, denken dat het simpel is en dat psychologie draait om mensen analyseren, wat ook niet moeilijk is want de meerderheid van de bevolking denkt daar nog steeds over.
Nu ja, als ik zo mensen hun conversaties hoor tijdens de pauze, dan denk ik: "wat zit jij op de universiteit toch te doen?"

Als je psychologie wilt gaan doen, kan je na je master nog allerlei richtingen uit, je kan je gaan specialiseren. Dan maak je ook meer kans op sneller werk te vinden.
Ik meen me te herinneren dat, als je zelfstandig wilt werken, je nog één of twee jaar moet bij studeren. Ik weet niet of dit verplicht is als je zelfstandig wilt zijn.
Per jaar dat er afstuderen zijn dat er "maar" 50, gok ik, het is misschien veel in vergelijking met andere richtingen maar als je in je eerste jaar begint met 900 studenten.
Het is waarschijnlijk al gezegd geweest, maar in psychologie zit ook wel veel biologie (genetica, fysiologie...).

Ik, en ik ben lang niet alleen, had dit semester snel de neiging om de leerstof te overschatten omdat het zo simpel lijkt, maar je moet het bijhouden want anders gaat de hoeveelheid je parten spelen.
31/12/09 00:05
Doe aub geen psychologie, dat suckt (vooral dat eerste jaar, wat ik nog gedaan heb samen met mijn bachlor wijsbegeerte)

En in psychologie zitten echt allemaal stomme wijven (sorry voor wie zich geviseerd voelt, maar serieus) die eerste bach -_-
31/12/09 00:16
LaFolleAllure
En in psychologie zitten echt allemaal stomme wijven (sorry voor wie zich geviseerd voelt, maar serieus) die eerste bach -_-

Dat is nu eens echt waar.
31/12/09 09:14
In het eerste jaar zitten er ongeveer 900 studenten waarvan ongeveer 1/4 naar het tweede gaat
Dat is een serieuze misvatting hoor. Er worden er veel uitgefilterd, maar de 2de bach in Gent is nog altijd gigantisch. Er blijft zeker meer dan de helft over.
31/12/09 09:36
TKILLA
En in psychologie zitten echt allemaal stomme wijven (sorry voor wie zich geviseerd voelt, maar serieus) die eerste bach -_-

Ik zit in mijn eerste bachelor psychologie en buiten mij gerekend, zijn het inderdaad allemaal stomme wijven.
ik ben leuk!